3. Ontwerpfase 2021 – 2023 (1)

Wat een lange ontwerpfase zou je zo zeggen. Klopt eigenlijk ook wel. We hebben het huis eigenlijk 3 keer ontworpen. 

Als je uit een hele grote woning komt en die ruimte gewend bent is het erg moeilijk om te ‘downsizen’. We hebben serieus ons best gedaan en hebben van de ruim 1200 m3 die we in Lage Mierde hadden ‘gedownzised’ naar ruim 840m3. We waren er blij mee. Ondertussen veranderde de wereld om ons heen post-corona, oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande gekte op de markt voor bouwmaterialen. Prijzen en levertijden schoten door het dak. 

Het ontwerp was constructief complex en dat komt onherroepelijk terug in de prijs. We zagen ons genoodzaakt het ontwerp aan te passen. Naast de prijsontwikkeling waren inmiddels ook overtuigd dat het huis te groot was. We zijn toen met de zogenaamde kaasschaaf-methode aan slag gegaan. Alles wat kleiner, bijgestelde ambities op het gebied van isolatie (wel ruim binnen de BENG norm) en keuzes maken in wat zelf te doen en wat uit te besteden. Het eindresultaat van dat proces was weliswaar een huis met minder inhoud maar omdat aan het oorspronkelijke concept hebben vastgehouden, nog steeds te complex qua constructie…..

Oh ja, tijdens zo’n ontwerpfase bereken je de kosten van een huis grofweg met de vuistregel: € … per m3. Het bedrag wordt bepaald door het afwerkniveau en of je alles wil uitbesteden of een deel of een groot deel zelf wil doen. Het zelf doen maakt niet zoveel verschil want het gaat vooral om de materialen. En zoa0as eerder als gemeld complex = duur! Wij hebben gerekend met € 750 p/m3 (+ 10% onvoorzien). Dat is een scherp tarief en valt meestal hoger uit! Los nog van de prijsontwikkelingen van de het afgelopen jaar!

Begane grond, ontwerp 1

Maar na de min of meer mislukte kaasschaafmethode hebben we even in april 2022 een time-out genomen. We hebben het ontwerp bijna letterlijk ‘verscheurd’ en ruim 2 maanden helemaal niets qua ontwerp gedaan. Lekker naar de camping en afleiding en ontspanning gezocht. We hebben wel de tijd genomen om veel informatie in te winnen. Kijken naar huizen, voorbeeld woningen, pinterest enz. Omdat we al sinds april 2022 op het perceel wonen hebben we de situatie en omgeving ook op ons laten inwerken en dat is erg belangrijk geweest voor het 3e ontwerp.

Medio juli 2022 hebben we de eerste strepen voor het derde ontwerp op papier gezet. Daarmee zijn we weer naar de architect gegaan. Binnen 6 weken hadden we een volledige nieuwe plattegrond op papier staan. 

Verdieping, ontwerp 1

Ik hoor jullie denken….platte grond…! De basis van het hele ontwerp is de platte grond. Je ‘vertaalt’ je woonprogramma in een plattegrond. Je woonprogramma bestaat uit een opsomming van functies die als ruimte in je huis wil hebben (slapen, koken, eten, wonen baden, opslag enz.). Die was voor ons geen probleem dachten we…..maar dat viel tegen. Voor ons is het belangrijk dat ons woonprogramma (wonen, koken, leven, slapen) op de begane grond past. De locatie (beeld kwaliteitsplan) vereist dat we met een schuine kap moeten bouwen. Graag hadden we kubistisch gebouwd. De verdieping is voor ons in het ontwerp daarom ondergeschikt. Maar uiteraard hebben die ruimte wel ingedeeld. Hieronder zie de beide plattegronden zoals ze er begin september 2022 uitzagen.   

In een volgende aflevering zal ik verder ingaan op het proces en de keuzes die we gemaakt hebben om te komen tot de indeling die we nu gaan daadwerkelijk gaan realiseren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *