4. Ontwerpfase 2021 – 2023 (2)

Keuzes, keuzes, keuzes

Om tot een ander, eenvoudiger en kleiner, ontwerp hebben we ons hele woonprogramma tegen het licht gehouden. Bij elk onderdeel hebben we ons afgevraagd of dat deel nodig was en zo ja hoeveel ruimte dat we daaraan wilden toekennen. Ik kan jullie vertellen dat het geen rechte weg is. Het is een kronkelweg met veel rotondes waar je regelmatig de verkeerde afslag neemt. Een paar voorbeelden:

  • De slaapkamer, badkamer op de begane grond (levensloopbestendig wonen)
    We hebben lang vastgehouden aan een combinatie van een slaapruimte in combinatie met een inloopkast, schoenkast en een badkamer en suite met inloopdouche. We verschilden daarbij onderling van mening of het toilet op de badkamer zou moet komen óf in een aparte ruimte op of naast de badkamer.
  • Hoe we die onderdelen ook opstelden we kwamen niet uit met de ruimte. Toen kwam een stuk ratio aan bod:De badkamer in onze woonunit is ongeveer 2,3 x 2,5m. Het toilet is in een aparte ruimte maar valt wel binnen dat vlak. In de woonunit staan de wasmachine en drager ook in die ruimte. Als we die wegdenken waren we het snel eens dat die ruimte eigen best voldoende was. De badkamer in het huis wordt 2,5×2,6m. Dus dat moest wel kunnen. Vervolgens was de inloopdouche aan de beurt. Die kregen we zowaar in de plattegrond weggewerkt. Zag er allemaal OK uit. De inloopkast hadden we al weggestreept omdat die gewoonweg te veel ruimte inneemt. De schoenenkast kon tegenover de badkamer onder trap geplaatst worden. Ter compensatie van alle concessies (haha) hebben we een vide in de badkamer getekend en komen we via een glazen schuifdeur binnen. We waren eruit……..
    Totdat we naar sanitair gingen kijken en er een 3D schets van de ingerichte badkamer gemaakt werd……..erg benauwend….dat gaat het niet worden.
    Terug naar de tekentafel. Toch waren we snel uit wat het nu wel moest worden. Veel argumenten en overwegingen waren eerder al voorbijgekomen. Het nieuwe compromis: geen inloopdouche, toilet onder de trap i.p.v. de schoenenkast. Extra kast op de badkamer. Schoenen in lades onder de kledingkast en, eigenlijk meest effectieve aanpassing, het badmeubel een kwartslag gedraaid zodat het volledig onder de vide staat. Geeft een geweldig ruimtelijk effect. En zo gaat het worden. Pffff
  • Een ander voorbeeld is de technische ruimte. Daar werd 10 jaar geleden nog nauwelijks aandacht aan besteed. In Lage Mierde hadden we die ruimtes wel zo benoemd maar er verder in het ontwerp niet serieus over nagedacht. Nu wilden we dat in één keer goed aan pakken. We hebben lang een technische ruimte van wel 13m2 meter voorzien. Er komt tegenwoordige nogal wat apparatuur in een energiezuinige woning. Als je dan ook nog eens een paar jaar vooruitdenkt en je een of meer thuisbatterijen wil installeren….Maar 13m2 is héél veel vooral als dat er ook nog eens op de begane grond bij moet. Uiteindelijk hebben toch een splitsing gemaakt in de apparatuur die we kwijt moeten/willen en die verdeeld over twee technische ruimtes. Eén op de begane grond en één op de verdieping.

Regelmatig heeft het ‘nuchtere verstand de oplossing gebracht. Nuchter in die zijn dat we ons telkens afgevraagd hebben of het nodig en zinvol was. Ook refereren aan wat we in Lage Mierde aan functies en ruimtes hadden bleek zinvol. Heel vaak bleek dat we met minder ruimte niet comfort hoefden in te leveren. Het is een heel proces waarbij je regelmatig via omwegen weer op die rotonde komt en dan uiteindelijk juiste afslag neemt en je weg kunt vervolgen (lees een andere functies/ruimte aanpakken).   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *