11. Barstjes in planning

Het loopt even niet zoals gepland. Geen grote vooruitgang te melden. Dat kan gebeuren. Het goede nieuws is dat we waarschijnlijk wel de geplande einddatum voor het casco-gereed (20 juni) gaan halen.

Wat is het geval. De oorspronkelijke planning was dat daags na het plaatsen van de TEK-wanden van de begane grond op 25 mei het staal geplaatst zou worden. Wij hadden dan ruim 4 dagen (inclusief de pinksterdagen) om ten minste 4 constructieve binnenwanden op de begane grond te maken. Als we tijd over zouden hebben konden misschien al wel enkele van de andere binnenwanden maken. Aansluitend (30 mei – 1 juni) zou de verdiepingsvloer gemaakt worden en vervolgens (6 –7 juni) de wanden van de verdieping. Wij zouden dan weer 4 dagen hebben om de constructieve binnenwanden op de verdieping te maken en dan was week 23 om.

Op 1 juni zijn 2 man van BJW gekomen om alvast een deel van de balklaag van de hobbyruimte/berging te leggen. Het leggen van de balklaag stond eigenlijk gepland voor week 25. Je zou eigenlijk zeggen dat zo’n balklaag niet zo spannend is maar dat lijkt maar zo. Wat je op de foto’s niet kunt zien is dat de balklaag op afschot ligt. Dat is nodig om het regenwater naar de afvoer te laten lopen. De steunbalk tegen de tegen de wand die wij gemaakt hebben hangt waterpas. De steunbalk die tegen de scheidingswand met de buren hangt loopt vanuit het midden richting achter en voorzijde af. Op die manier is er ruim 6cm afschot en blijft er straks geen water op het dak staan. Je ziet op de foto’s ook dat er meteen een raveling (sparing) is gemaakt voor een dakkoepel. De balken zijn allemaal in een balkdrager gelegd en vastgeschroefd. In elke balkdrager zitten 24 schroeven van 4 cm. 

Maarrrr…..1. Het staal was er nog niet en 2. De definitieve berekening en details van de verdiepingsvloer waren er ook nog niet. Als de stalen onderdelen er niet staan kunnen we tenminste twee constructieve binnenwanden niet maken en de andere wanden kunnen wel gemaakt worden maar met een soort ‘open einde’. Dat betekent dat er nog wat marge in verwerkt is en het afgemaakt kan worden als het staal er staat. Dat was even schakelen maar we hebben de 4 dagen die we daarvoor hadden goed gevuld gekregen. Enerzijds was onze productie niet bepaald hoog….laten we zeggen dat we even op gang moesten komen met het werkritme/-routine. Daarnaast bleek het ook niet zo gemakkelijk om iets in een ‘loze’ ruimte te plaatsen als een deel van de vaste punten (stalen kolommen) er niet zijn. We hadden alleen de buitenwanden waar we vanaf konden meten. We hebben ons veel achter de oren gekrabd….haha. Als je de foto’s bekijkt zie je dat het gelukt is maar je ziet er de 4 dagen werken niet aan af.

Toen we niet meer vooruit konden met de wanden heb ik de onderplaten voor de composiet wandbekleding en de composiet wandbekleding bij de leveranciers opgehaald. Voor die platen moest ik helemaal naar Enter en de composiet delen lagen in Udenhout. Ben ik wel een dag mee zoet geweest. De onderplaten van Cembrit zijn gemaakt van een soort gipsvezel en is brandwerend en zwaar!! De platen zijn vereist als een brandwerende laag voor het soort composiet dat wij op de gevel willen plaatsen.

We hadden nog wat tijd in week 23 beschikbaar en die hebben we gebruikt om alvast een aantal van Cembritplaten tegen de buitenwand te schroeven. Een deel is als voorbereiding voor de timmerman die 12 juni op de stoep staat. Ondertussen kwam de berekening en tekening van de verdiepingsvloer ook binnen. Surprise……daar stond in eens een extra dragende wand op!! Na overleg met de aannemer en de constructeur konden we de wand die ik al getekend had relatief gemakkelijk ‘ombouwen’ tot een dragende/constructieve wand. Maar die moet er wel staan als de verdiepingsvloer komt. Dat klusje hebben we gisteren (8 mei) gedaan.

Nu is bekend wanneer (ongeveer) het staal komt. Wij hopen maandag. Maar we zijn realistisch en denken dat het dinsdag wordt…..Het is dan wel zo dat er dan aansluitend door gewerkt wordt en de rest van het casco in een ruk door afgemaakt wordt.

Tot de volgende…

1 gedachte over “11. Barstjes in planning”

 1. Louis Hendrikx

  Ziet er goed uit Leo en Jeanet.
  Veel werk, wat jullie vlgs mij graag doen.
  Bouwen aan je nieuwe huis is altijd leuk, en de uitdaging van energiezuinig is natuurlijk ook geweldig.
  Bij ons zijn we aan de verdieping begonnen.
  Ik ben zaterdag een eindje van de steiger gevallen en heb 2 ribben gebroken.
  Kan dus voorlopig niet mee helpen.
  Heel veel succes met de bouw van jullie nieuwe paleisje.

  Groetjes, Louis en Adry Hendrikx, Klaverbosch 10, Lage Mierde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *