6. Maatvoering

De maatvoering van het huis is cruciaal. De eerste keer voor het grondwerk gaat het op enkele centimeters nauwkeurig. Dat durfde ik zelf wel te doen. Piketje in de grond op de hoeken en met een spuitbus de hoek wit gemarkeerd. Zo weet de graafmachine machinist tot hoever hij de lepel in de grond kan zetten.

Twee dagen later dan gepland de volgende stap. Nadat vorige week donderdag het grondwerk gekeurd was bleek dat er nog op 2 plaatsen extra verdicht moest worden. De regen van 5 mei maakte dat onmogelijk. Aangezien het bleef regenen hebben we vanaf zaterdag het grondbed helemaal afgedekt.

En alles maar weer afdekken

Uiteindelijk is er maandagavond verdicht en dat was een hele klus. Erg nat….

De grond is veel te nat….

Gisteren is de maatvoerder geweest en stond het bezaaid met felgekleurde piketjes die vandaag door de installateur vervangen zijn door riolering, verwarming en waterleidingen. Zowel gisteren al vandaag hebben we in alle vroegte de dekzeilen ontdaan van het opgevangen water en de bouwput vrijgemaakt. Gisteren hebben we meteen nadat de maatvoerder klaar was weer alles afgedekt…. En maar goed ook! Helaas kan dat nu niet meer….en vannacht wordt er weer regen voorspeld…… dat het meevalt. Morgen nog wat mantelbuizen voor elektra ingraven en dan volgt maandag de volgende fase…. het leggen van de funderingsvloer.

Piketjes van maatvoerder
De piketjes van de maatvoerder

Meteen daarna weer afdekt en proberen de voorspelde regen van dinsdag op te vangen. Dat is grotendeels gelukt. We hebben wel de geplande werkzaamheden van 9 en 10 mei beide één dag verplaatst.

De mantelbuizen voor aardwarmte worden gelegd

Vandaag is de maatvoerder geweest om alle plekken te markeren waar leidingen uit de vloer moeten komen Verwarming, water en riool. Dat had al op 9 mei moeten gebeuren maar de bouwput was veel te nat. Hij heeft ook meteen de hoekpunten van de fundering uitgezet. Het is nog maar de vraag of we het allemaal goed droog krijgen om aan de fundering te beginnen!!! Om de maatvoerder z’n werk te kunnen laten doen zijn we om 5:15 uur opgestaan en hebben de hele bouwput zo goed en zo kwaad als het gaat droog gemaakt. Het was weliswaar afgedekt met zeilen maar er lag zowat net zoveel water onder de zeilen als erop. Deel kwam dat water onder de zeilen door de verdamping vanuit de grond. Dat kon natuurlijk niet weg en condenseerde gewoon weer met flinke plassen als gevolg. De rest was gewoon van de zeilen weggelekt.  Je ziet de zeilen liggen op de achtergrond. Meteen nadat de maatvoerder vertrokken was hebben we de zeilen er weer overheen getrokken. Dat was een goede keus. Het heeft de rest van de dag en de nacht geregend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *