Grondwerk

We hebben de bouwplaats vrijgemaakt van obstakels. Het niveau (maaiveld) is nu ongeveer 15 cm onder het uiteindelijke peil. Het peil is de bovenkant van de afgewerkte vloer van het huis. Die maat is erg belangrijk en van daaruit wordt alles gemeten. Om niet voor alles op je knieën te moeten wordt er, nadat de de funderingsvloer gestort is een zogenaamd ‘meterpeil’ uitgezet. Dat is dus 1 meter boven de afgewerkte vloer  (notatie 100+P).

Vandaag beginnen ze dus met het grondwerk. Er wordt ontgraven tot ± 100-P. Daarna wordt er grondverbetering toegepast door er ‘gele’ grond in te kiepen (ophoogzand of vulzand). In Brabant zeggen ze ook vaak ‘rooi’ zand. Dat pakket wordt per 40cm verdicht met een 6-tons trilplaat) tot ze uiteindelijk op 49-Peil uitkomen. De gronddruk moet dan 4KN (kilo-Newton) per cm2 op 40 cm diepte halen (of meer).

De eerste ‘hap is eruit’ en meteen een handje helpen. Jammer dat het regent. Als dat maar geen voorbode is voor de komende tijd anders hebben we zo een zwembad.    

De graafmachinist moet van tevoren goed nadenken hoe hij te werk gaat. Hij heeft natuurlijk maar beperkte bewegingsruimte. Het natuurlijk niet zo dat ze het voor de eerste keer doen…..

Er is hier en daar toch wat dieper uitgegraven dan volgens het sonderingsrapport nodig is (110-P). Op het moment dat de opgegeven diepte bereikt is wordt er gecontroleerd of er voldoende gronddruk is. Zo niet dan gaat er gaat er nog een laagje uit.  

In de spouwmuur van de buurman stond zeker 40 cm water en dat kwam er allemaal uitlopen toen de muur werd vrij gegraven werd. Onder de woonunit bleek ook water te zitten en dat sijpelde ook allemaal het gat in. Door hier en daar een kuil te graven kon ik er een vuilwater pomp in hangen en het wegpompen.

Rond 15:00 uur wordt er al begonnen met de opvullen van gat. Er is dan ruim 180 m3 grond afgevoerd. Nou ja niet helemaal. Er is ongeveer 50 m3 achter gebleven om de over een week of zo rondom de fundering aan te vullen.

Rond 15:00 uur wordt er al begonnen met de opvullen van gat. Er is dan ruim 180 m3 grond afgevoerd. Nou ja niet helemaal. Er is ongeveer 50 m3 achter gebleven om de over een week of zo rondom de fundering aan te vullen.

Einde van de dag zijn er al 3 volle vrachten zand gebracht. Morgen verder.

Nog één vracht en dan zijn ze op 49-P. Hier zie je een van de mensen bezig met verdichten.

Daarna wordt het nog helemaal vlak gezet.

Het eindresultaat 49-P!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *