8. Steiger plaatsen

20-21 mei 2023

Er ligt alleen een fundering en begane grond vloer en toch de steiger al zetten? Ja inderdaad. Aangezien we met een prefab bouw te maken hebben moet de steiger al staan voordat ze met het monteren van het casco beginnen.

De steiger die tegenwoordig gebruikt wordt is wel even wat anders als vroeger. Bij ons eerste huis hadden we nog houten staanders en één ligger evenwijdig aan de muur (beiden lange ronde palen) die met elkaar verbonden werden met een ketting. Op de ligger werden dan houten kortelingen gelegd die in een gespaard gat in het metselwerk gelegd werd. Over kortelingen werden dan de steigerplanken gelegd. Bij het afbreken van de steiger moesten die ontbrekende stenen er alsnog ingemetseld worden.

In Lage Mierde hadden we al een stalen steiger met zgn. stapelbokken waarover twee stalen buizen gelegd werden evenwijdig aan de muur en daar weer haaks op de stalen kortelingen en daarover dan de steigerplanken. Alle haakse verbindingen werden gemaakt met steigerklemmen. Elke bok heeft ongeveer een hoogte van 150cm. Dat komt overeen met de hoogte die een metselaar in één slag kan halen.

Nu hebben we een Layher steiger (wij hebben een ander merk maar wel hetzelfde systeem). Een modulair systeem dat heel flexibel is. In hoogte variabel per 50cm. Helemaal ARBO. De steiger moet eigenlijk ook door gecertificeerde steigerbouwers geplaatst worden en vóór gebruik gekeurd worden! Als je er iets meer over wil weten gebruik dan de zoekterm ‘Layher systeemsteiger Allround’ in Google. Wij hebben geluk dat we hemzelf op mogen bouwen. We houden natuurlijk wel aan de voorschriften v.w.b. hoogte, schoren, leuningen, e.d.

Een dagje steigerbouwen staat zeker gelijk aan een 4 dagen sportschool-krachthok! Het is gelukt om de steiger in elkaar te puzzelen. De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat we er niet het optimale halen op de manier waarop wij de steiger opgebouwd hebben. Gelukkig is het maar erg tijdelijk en kunnen we de ‘ongemakken’ gemakkelijk oplossen. Volgende keer beter…..nee, nee, die volgende keer komt er niet ….hahaha!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *