12. Wandjes, wandjes en wandjes……

Vandaag het laatste constructieve wandje maken. Dat is de achterwand van de keuken. Al snel ontdekken we dat er een andere wand scheef staat. Het was al vreemd dat we op die plek bij het leggen van de vloerliggers deze 3-4cm in moesten korten! Toen we de scheefstand gecorrigeerd hadden was dat wel duidelijk. Goed al met al geen wandje gemaakt. Morgen verder.

Nou dat viel niet mee ondanks dat al wat ervaring met wandjes hadden opgedaan. We zijn zowat de hele zondag bezig geweest om dat wandje te maken. Gelukkig zijn we de dag begonnen met het klaarzetten van de stenen voor de lijmer. Wat fijn dat we de kraan van de buren mogen gebruiken!

Helaas toch weer wat tegenslag in de planning…..

Als er eenmaal één barstje is, volgen er snel meer….. Vorige week vrijdag eind van de dag was er alweer een flinke voortgang te zien. Deze week zouden er gemiddeld 3-4 man aanwezig zijn om de verdieping verder samen te stellen. De vloer ligt er inmiddels en er is een begin gemaakt met het plaatsen van de gevels. Bij de aannemer zijn er op meerdere klussen plannen gewijzigd en dat betekent dat wij meegaan in die flow van wijzigen. De dakplaten zullen niet eerder dan maandag 26 juni gelegd worden.

Vandaag (19 juni 2023) is gestart met het lijmen van de gevelstenen. Even vooraf. Het team bestaat uit twee metselaars (zzp’ers). Die hebben nog nooit gevelstenen gelijmd. Het wordt in Nederland ook bijna niet gedaan. In België wordt het vaak gedaan en zijn er ook veel lijmbedrijven. Die zitten echter allemaal vol tot eind 2023! Dus dit is een noodgreep. Ik vond het belangrijk een team te hebben die kunnen metselen en geen moeite hebben met het houden van het metselverband. Dat klinkt raar als je een wildverband gaat maken maar een wildverband kent toch wel regels. Dat is gemakkelijk te leren maar de uitzonderingen die maken het moeilijk. Goed deze metselploeg wilde het wel eens proberen. Het duurt op z’n eerste dag altijd effe voordat er echt gestart kan worden met het daadwerkelijk leggen van stenen. Verrassing van de dag was dat ik ben gepromoveerd tot lijmspuit bedienaar. De maat van de lijmer is niet gekomen (had nog een andere klus……!!!!.). Dat is even schakelen. Ik dus lijm aanbrengen en de ander is dan de stenenlegger. Gelukkig kon ik me enigszins voorbereiden want de stenenlegger, moest de lagenmaat nog bepalen en uitzetten. Daarna afspreken hou we het gaan doen. Na wat opstart problemen vanwege het omgaan met de lijmspuit, het aanmaken van de lijm ging het toch best aardig voor de eerste keer.

Wij (ik en de timmerman) zijn meteen ook begonnen om de houten frames die we vorige weekend gemaakt hebben op z’n plek te zetten. Helaas waren alle vier de onderdelen niet goed….meetfoutje mijnerzijds. Gelukkig wist de timmerman dat snel op te lossen. Twee zijn er vandaag al aangepast de andere morgen eerste werk.

ander weer op komst

De eerste buitenwand is af. Gelukkig vorderen de beide andere delen ook.

Hé hé, vandaag even met z’n tweetjes. Uurtje later begonnen. Ik ga vandaag de steiger aan zowel de voor- als achtergevel nog een trap hoger maken zodat we de hoogte van de nok kunnen halen voor het lijmen van de gevelstenen. Ik kan dan ook meteen de steiger voor de lijmer op hoogte zetten zodat die maandag weer voorruit kan. Jeanet heeft ondertussen 3 pallets met stenen klaargezet. Die kunnen morgen op de steiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *