Voorbereidingen voor dakdekkers

Afgelopen week zijn we voornamelijk bezig geweest om de dakranden af te werken. Dat is nodig omdat anders de dakdekker niet aan de slag kan. Allereerst hebben we de dakranden uit getimmerd en daarna de Rockpaneldelen aangebracht. Het is dan mooi om te zien dat de contouren van het huis wat we op papier hebben getekend steeds duidelijker worden.

Het aanbrengen van Rockpanel is een secuur werkje. Het moet allemaal recht en waterpas zijn. Rockpanel zijn geperste platen van steenwol en aan één zijde voorzien van een dun laagje HPL in kleur.  Steenwol is toch isolatie hoor ik jullie denken. Dat klopt. Het wordt gemaakt en geleverd door Rockwool en de plaat is aan de achterkant ook ‘Rockwool-groen’. De steenwol is echter héél hard geperst en vermengt met lijm zodat het UV en vochtbestendig is. De zaagkanten kunnen (als ze in zicht komen) met een water gedragen verf in de kleur van de voorzijde geschilderd worden. Dat is één van de verschillen met bijvoorbeeld Trespa. Rockpanel kan zowel geschroefd als gelijmd worden. Wij hebben voor het laatste gekozen. Het regelwerk waar de panelen of stroken op gelijmd worden moeten glad, nauwkeurig en vlak aangebracht worden. De platen worden met speciale ontvetter ontvet en het regelwerk met een speciale primer voorbewerkt. Op het regelwerk wordt dan dubbelzijdig tape aangebracht met ernaast een streep Hi-Tec kit. De tape houdt de plaat op z’n plaats zolang de kit nog niet uitgehard is. Veel handelingen dus maar het resultaat is er dan ook naar…..

Omdat we toch al behoorlijk uit de planning waren gelopen hebben we besloten de hulp in te roepen van de aannemer bij het afwerken van de buitenzijde van het huis. Op die manier kunnen we toch op enkele dagen na de geplande datum halen om de woning aan de buitenzijde helemaal af te hebben. Zelf doen had gekund maar had véél meer tijd gekost en tot gevolg gehad dat o.a. het leggen van de dakpannen enkele weken zou zijn doorgeschoven en het plaatsen van de kozijnen ruim vijf weken later zou worden. Nu is de steiger vóór de bouwvak opgeruimd en kunnen we op ons eigen tempo met de binnenzijde aan de slag.

Morgen, 14 juli, staan om 7 uur de dakdekkers op de ‘stoep’. Ze denken de klus in max 1,5 dag te klaren. We houden jullie op de hoogte.

1 gedachte over “Voorbereidingen voor dakdekkers”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *