Voorbereiding en bouw | maart 2020 – 30 juni 2023

Eigenlijk is het een houtskelet 2.0. woning. SIPS bestaat echter toch al ruim 50 jaar en is vooral bekend in Scandinavië, Canada en voormalige Oostbloklanden. SIPS staat voor Structural Insulated Panel System. De panelen bestaan uit isolatiekern van EPS of PIR waarop aan twee zijden een OSB plaat van 15mm is verlijmd. Klik op deze link om het principe van SIPS te bekijken.

Het is niet nieuw in Nederland, maar er is veel onbekend over deze bouwwijze. Het bouwen gaat met een lage CO2 emissie, het is een ‘slank’ bouwsysteem en heeft een hogere isolatiewaarde (hoger dan de huidige BENG-norm; stand 2023).

SIPS bouw is erg geschikt voor de zelfbouwer.

28 juni 2023

Hoogste punt bereikt


28 juni 2023
18 juni 2023

Er is weer vooruitgang….

Onze opdracht voor de dragende/constructieve wanden voor de benedenverdieping is klaar.
Maandag kunnen ze door met de verdiepingsvloer. Pfff was toch een hele klus.
Vandaag hebben we ook ruim 1500 stenen klaargezet voor de lijmer morgen.

18 juni 2023
16 juni 2023

Wandjes maken en nog eens wandjes maken….

Vandaag moet het laatste constructieve wandje van de begane grond gemaakt worden. Dat is de achterwand van de keuken. Al snel ontdekken we dat er een andere wand scheef staat. Lees meer….

16 juni 2023
08 juni 2023

Planning vertoont barsten

Het liep even niet zoals gepland. Geen bijzondere voortuitgang te melden. Dat kan gebeuren en het goede nieuws is dat we waarschijnlijk wel de geplande einddatum voor het casco-gereed wel gaan halen. Lees meer…

08 juni 2023
28 mei 2023

Onze eerste zelfgemaakte wand

Volgens planning hebben wij nu 4 dagen om de constructieve binnenwanden te maken. Dat zijn er 5 op de begane grond. Nou dat viel niet mee…eigenlijk vooral opstartproblemen en onervarenheid. Veel op de tekening kijken, veel meten, soms weer iets demonteren maar zondag aan het eind van de dag staat de eerste en grootste wand. Je ziet hier de wand tussen de hobbyruimte/berging en het woonhuis.

28 mei 2023
25 mei 2023

TEK-wanden begane grond

Vanochtend stonden ze met drie busjes (qua CO2 uitstoot wat minder….) en drie aanhangers met wandelementen. In totaal 5 man sterk. Ze gingen meteen aan de slag. Een geoliede machine. Eén bediende de kraan, twee man voor de montage van de elementen op de muurplaat en twee man die de voorbereiding van elementen (koppelstukken extra balken e.d.) Om 17:00 uur stonden de buitenwanden van de begane grond.


25 mei 2023
22 mei 2023

Muurplaat TEK-wanden aanbrengen

Als eerste wordt de muurplaat op de vloer aangebracht. Dat is een forse balk die precies op hoogte gesteld wordt en waar nodig met specie onderstopt wordt (ondersabelen in vaktaal). Er is een tolerantie van maximaal 2mm toegestaan. Precies werkje dus. Nu is de bouwlaser erg waardevol.

22 mei 2023
21 mei 2023

Bouwsteiger

De betonplaat is op zaterdagochtend al zo hard dat erop gelopen kan worden. Ook zit de eerste scheur er al in. Dat is ook niet te voorkomen. Door het nat te houden proberen we het uithardingsproces wat te vertragen zodat het aantal scheuren binnen de perken blijft. De vloer is 20 cm dik en dat betekent dat de vloer pas na ongeveer 20 weken volledig uitgehard is.
Wij gebruiken dit weekend om alvast de steiger op te bouwen. Dat is bij een prefab woning gebruikelijk. Het bouwen van het huis gaat zo snel dat er tussendoor geen tijd is om de steiger op te bouwen. Lees meer….

21 mei 2023
20 mei 2023

Maatvoering TEK wanden

De maatvoerder is voor de tweede keer komen uitzetten. Ik tel die controle van de twee punten van vorige week ff niet mee. Nu zet hij uit tot op de millimeter nauwkeurig voor de muurplaat. De spijker geeft de exacte binnen- of buitenhoek aan (in oranje/rood). De gele stip is een spijker die een deur of raamopening aanduidt.

20 mei 2023
19 mei 2019

Fundering maken/storten

Om 12:45 uur kom de ‘stortploeg’van de aannemers aanrijden en 15 minumten laten komt de betonpomp. De eerste betonmixer is er ongeveer 20 minuten later. Er kan dan meteen gestort worden. In totaal gaat er 39,5 m3 beton met staalvezel (wapening) in. Binnen 1 uur is de show voorbij en gaat iedereen weekend vieren. Wij worden achtergelaten met de opdracht de vloer goed nat te houden om overmatig scheuren te voorkomen.
Gek hé, een week geleden stonden we nog water weg te pompen en nu moet er water bij….

19 mei 2019
17 mei 2023

Aanbrengen Electra

Ze hebben de funderingselementen inderdaad in twee dagen gelegd inclusief de extra wapening. Vandaag komt de elektricien om alvast een aantal leidingen in de vloer te leggen. Morgen is het Hemelvaart en dus kunnen wij nog even de finishing touch doen. Er is altijd wel wat te doen hahaha.

17 mei 2023
15 mei 2023

Aanbrengen Hectarvloer

We hebben een lekker ontspannen weekend gehad, waarschijnlijk voorlopig het laatste…..Maar vandaag wordt een begin gemaakt met de funderingsvloer. Het is een prefab systeem dat snel te leggen is en rondom isoleert. Volgens planning wordt er vrijdag 19 mei om 13:00 uur beton gestort…spannend.

15 mei 2023
12 mei 2023

Ingraven mantelbuizen en levering Hectarvloer

Een droeve aanblik….voor de derde keer……Ik ben tot ver na de middag in de weer geweest om alles weer droog te krijgen. Het is droog gebleven en de zon kwam zowaar door. De zandplaat knapte zienderogen op.
Wel ff een dingetje. De rioolbuizen zijn op komen drijven. Een deel lag maar amper onder het maaiveld. Ook waren twee hoekpunten verstoord. Dus moest de maatvoerder terugkomen om dat te controleren. Was niet veel werk maar wel nodig.
Vandaag aan het eind van de middag is de Hectar funderingvloer geleverd.12 mei 2023
11 mei 2023

Aanleg leidingen

Vandaag zijn de installateurs van ISL geweest om alle leidingen in te graven. Ongeveer 1/3 van het zorgvuldig vlak getrokken zandbed is flink omgeploegd om alle leidingen in de grond te krijgen. Maar afgelopen nacht heeft het ouwe wijven geregend. Ze zouden zo’n beetje met lieslaarzen aan hun werkt moeten doen. Het zou een grote modderboel zijn geworden. We zijn om 5:30 uur opgestaan om de bouwput weer droog te krijgen. Ongeveer hetzelfde verhaal als gisteren. Op de foto’s zie dat de piketjes plaats hebben gemaakt voor de water en verwarmingleidingen en rioolafvoeren.

11 mei 2023
10 mei 2023

Maatvoering

De maatvoering van het huis is cruciaal. De eerste keer voor het grondwerk gaat het op enkele centimeters nauwkeurig.
Lees meer …

10 mei 2023
24 april 2023

Start grondwerk

Toen we op de terugweg van een weekje weg waren kregen we een telefoontje met vraag of ze op  23 april al met grondwerk konden beginnen! Twee weken eerder dan gepland. Tuurlijk voor ons geen probleem. Lees meer 

24 april 2023
23 april 2023

Planning Eerste fase van de bouw (casco)

Vandaag hebben van de mannen van (aannemer) BJW een gedetailleerde planning gekregen waaruit blijkt dat we op 9 mei starten met het uitzetten van de fundering en dat op 20 juni de dakplaten gelegd worden. Dat is speedo!

23 april 2023
15 februari 2023

Vergunning is binnen!

Jaaaa!!!! de vergunning is er! Ongeveer één week geleden kregen we nog vragen. Oh jee dachten we toen, nu gaan we de vertraging in. Gelukkig heeft Leon de vragen snel en afdoende beantwoord en nu is ie binnen.

15 februari 2023
05 februari 2023

Keuze bepaald SIPS-leverancier

Na best een lange periode van vragen stellen extra informatie opvragen hebben we vandaag besloten dat het Kingspan TEK (SIPS) gaat worden. Het wordt geleverd en geplaatst door BJW-bouw uit Moergestel. BJW plaatst het casco (fundering, buitenwanden, verdiepingsvloer  en dakplaten. Zij werken het platte dak van de hobbyruimte ook af. Wij organiseren en/of doen de rest.

05 februari 2023
12 december 2022

Keuken gekocht (?)

Bijna de hele familie van Jeanet heeft een keuken van ‘Keukenwarenhuis’ in Dordrecht. Allemaal lovend! Nou laten wij dan ook daar maar eens gaan kijken. Dat wat een oriënterend gesprek met als resultaat een offerte moest worden werd een getekend koopovereenkomst.
Mooie keuken maar de manier waarop het proces verlopen is voelt allesbehalve goed.

12 december 2022
02 december 2022

Vloertegels gekocht

“Zullen we vanavond even naar Piet Klerkx gaan……”. Goed 3 uur later hebben we onze eerste aankoop gedaan. Vloertegels en badkamer tegels.

02 december 2022
04 november 2022

Ontwerp woning naar Welstand 2

De commissie vond er toch wat van…..Te veel hout (nou ja composiet) en de raamverdeling in de voorgevel kon ‘spannender’. Dat laatste was een suggestie maar dat eerste een punt. Maar dat hadden we héél snel gepareerd. Huisnummer 1 is nl. grotendeels (inclusief het dak) bekleed met hout en een stukje verderop is een voorgevel volledig van composiet. Na het doorsturen van de foto’s van beide huizen was het klaar. Op naar de uitwerking voor de omgevingsvergunning.

04 november 2022
03 november 2022

Ontwerp woning naar Welstand

Vandaag worden de tekeningen van ons definitieve ontwerp (nummer 3!) in de welstandscommissie behandeld. Eigenlijk gaat het meer om een (forse) aanpassing van het ontwerp v.w.b. welstand. We verwachten geen problemen.

03 november 2022
01 juli 2022

Start 3e poging ontwerp woning

Net voordat we de caravan van de voorseizoenplek moesten halen hebben we de eerste schetsen voor een nieuw ontwerp op papier gezet. Vrij kort daarna hebben we Leon geïnformeerd dat we er weer zin in hadden en een afspraak gemaakt.

01 juli 2022
01 mei 2022

Overdracht Draaiboom 54

Het is min of meer maar een formaliteit maar toch een mijlpaal. Vanwege Conrona geen bezoek aan de notaris. Wel een uitgebreide overdracht aan de nieuwe bewoners. Dat doet normaal de makelaar maar er is zoveel te vertellen over het huis dat ik dat zelf heb gedaan. We verlaten Lage Mierde naar 22 jaar. Nog nooit ergens zo lang gewoond!

01 mei 2022
22 april 2022

Verhuizing naar woonunit

Vandaag zijn we, na een onafgebroken periode van klussen sinds 9 januari, verhuisd. Ik ben 7 dagen per week (Jeanet zo veel als mogelijk) bezig geweest ’s ochtends 9 uur tot ‘s middags 16 uur. Een haspeltje met stroom van de buren. Voldoende voor een koffiezet apparaat, kachel, radio, oplader en gereedschap.

22 april 2022
01 april 2022

Stop ontwerp woning

Het toepassen van de ‘kaasschaafmethode’ op het eerste ontwerp heeft niet tot een bevredigend resultaat geleid. We zijn er een beetje moe van. Daarom laten het hele ontwerp vallen en gaan we even in de ruststand om de zinnen te verzetten. We gaan gewoon overal kijken en inspiratie opdoen zonder een streep op papier te zetten. We zien wel wanneer er weer voldoende inspiratie is om verder te gaan.

01 april 2022
09 januari 2022

Start inrichten woonunit

De woonunit die we gekocht hebben is helemaal kaal. Het was een kantoorruimte. Er moet dus een volwaardige woning van gemaakt worden. Indeling aanpassen, keuken, badkamer, toilet, elektra, riolering enz. Eerst maar eens een plannetje maken. Lees meer…..

09 januari 2022
22 december 2022

Ontwerp indienen voor omgevingsvergunning

Eindelijk is alles zo ver klaar om de omgevingsvergunning aan te vragen. Het ligt bij de gemeente. Nu maar duimen dat alles meteen akkoord is en we de vergunning zonder vertraging krijgen.

22 december 2022
21 december 2021

Wintersport (nou ja sport)

We besluiten niet te gaan. Er gaat een drukke tijd aan en, omdat we niet in aanmerking voor de Covid herhaalpik komen, moeten we de helft van de tijd in quarantaine. Dus caravan weer uitgepakt en terug naar de stalling. Plotseling worden de regels aangepast en kunnen we met een geldige test toch weg. Er blijkt nog een huisje op de camping waar we anders met de caravan naar toe gaan vrij te zijn. Dus toch even een weekje weg voordat we ons onderdompelen in klussen, verhuizen en bouwen.

21 december 2021
05 december 2021

Woonunit gekocht

We willen op de bouwplaats (perceel) wonen en aangezien het huis zeker niet af is als we Draaiboom 54 overdragen moet er tijdelijke woonruimte komen. Dat lijkt nog niet zo gemakkelijk. Óf te duur óf niet tijdig beschikbaar. Plotseling staat er een nieuwe advertentie op Marktplaats. 4 units in Tilburg. We hebben geluk. We zijn er snel bij. Er is veel werk aan maar als we daar meteen in Januari mee beginnen moet het net lukken.
We kunnen tijdelijke woonruimte afvinken.

05 december 2021
01 november 2021

Bouwgrond Hilvarenbeek

Vandaag zijn we echt eigenaar van ruim 512m2 grond in Hilvarenbeek. Het heeft nog geen nummer maar grote palen geven de hoeken van het perceel aan.

01 november 2021
01 oktober 2021

Aanpassing ontwerp

Het lijkt toch erg moeilijk om kleiner te denken als je een (heel) groot huis gewend bent. Mede door de prijsontwikkelingen wordt het huidige ontwerp te duur. Het te groot en te bouwkundig gezien te complex. Het ontwerp moet kleiner (minder kuubs) en eenvoudiger. Lees meer ……

01 oktober 2021
27 juli 2021

Start ontwerp huis

Leon van Summeren gaat ons SIPS huis ontwerpen. Onze wensen en ideeën hebben we op het moodboard weergegeven.


Lees meer ……

27 juli 2021
05 juli 2021

Zoektocht bouwgrond, poging 2

De perceelgrootte en verkaveling is aangepast. Now we are talking…..

05 juli 2021
03 maart 2020

Zoektocht bouwgrond, poging 1

Na besluit waar ons nieuw huis moet komen, op zoek naar bouwgrond

03 maart 2020

test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *